Een officieel referendum was het niet, maar ontevreden Catalanen hebben volgens de lokale autoriteiten massaal voor onafhankelijkheid gestemd.
In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk heeft de centrale regering in Spanje harde, juridische blokkades ingebouwd, om te voorkomen dat regio’s zich via volksraadplegingen kunnen afscheiden.
Het constitutionele hof van Spanje had een officieel referendum over onafhankelijkheid van Catalonië eerder deze maand geblokkeerd. Maar de regionale regering in Catalonië heeft een schaduwreferendum toch toegestaan, door te stellen dat sprake was van een ‘maatschappelijk participatieproces.’
Schaduwreferendum over onafhankelijkheid Catalonië
Als het aan de Catalanen die zijn gaan stemmen ligt, wordt hun regio onafhankelijk van Spanje. Bij de officieuze volksraadpleging van zondag bleek dat ruim 80 procent van de stemmers wil dat Catalonië een eigen staat wordt, zo zei vice-president van de regio Joana Ortega zondagavond laat. Ze baseert dit resultaat op 88 procent van alle stemmen die al geteld zijn.
Ongeveer 10 procent van de kiezers heeft liever dat Catalonië als aparte staat bij Spanje blijft horen. Bijna 5 procent wil helemaal geen onafhankelijkheid.
Ruim 2,3 miljoen van de 5,5 miljoen stemgerechtigde Catalanen brachten hun stem uit. Volgens analisten zijn vooral voorstanders van een onafhankelijk Catalonië naar de stembus gegaan.
Spaanse regering: 'waardeloos'
Een aantal procedures die normaal zijn bij een regulier referendum zijn niet toegepast: zo is er vooraf geen telling geweest van het aantal kiesgerechtigden en er is geen officieel debat geweest waarin voor- en tegenstanders hun standpunten kenbaar konden maken
De Spaanse regering noemde de volksraadpleging ,,waardeloos". Premier Mariano Rajoy legt de uitslag dan ook naast zich neer: ,,Zolang ik premier blijft de grondwet ongewijzigd. Niemand breekt met de Spaanse eenheid.'
De nationalistische Catalaanse regeringsleider Artur Mas zei zondagavond op een persconferentie dat hij hoopt dat er alsnog een officieel referendum komt.
bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl